Ez a weboldal sütiket használ a megfelelő működés érdekében.


Itt az alapi mûvelõdési ház történetét és elérhetõséig találja! Kérjük kattintson a folytatásra!

Arany János Mûvelõdési Ház

7011, Alap Fő út. 164.
Tel: +36/25-221-111
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A kultúrház építésének gondolata a 60-as évek közepén vetõdött fel. A régi kultúrház, a könyvtár, a keskeny filmszínház ugyanis kevésbé feleltek meg a korszerû követelményeknek.

Reális igény volt, hogy ezeket az intézményeket egy épületben egyesítsék. A község vezetõi végül úgy döntöttek, hogy a Fõ u. 164. sz. alatt lévõ malom átépítésével hozzák létre az új mûvelõdési házat. Az átépítéshez nemcsak különbözõ szervek adtak anyagi támogatás (a község bankhitelt is felvett), de a társadalmi munka értéke is jelentõs volt. Pl. Iskola, Nõtanács, Tûzoltók, Vöröskereszt. Az épület berendezésére (színházterem székeit, mozivásznat, mozigépparkot) a MOKÉP vállalat 400.000.- Ft-ot adott.

Az átépített intézményt 1969. május 18-án adták át. Az átadási ünnepséget egész napos kulturális program követte. Fellépett többek között a Fejér megyei Népi Együttes és a Csepeli Mûvészegyüttes. A mûvelõdési házat Arany Jánosról nevezték el. Az intézmény elsõ szakmai vezetõje Deli Erzsébet II. éves fõiskolás hallgató volt (népmûvelõ-könyvtár szakos). A már szélesvásznú mozi vezetését Herr Ferenc, történelem-földrajz szakos tanár vette át. ( a keskenyvásznú mozit is 1960-tól). A lakosság a filmvetítéseket eleinte heti 3 alkalommal igényelte. Az intézményt teret adott a különbözõ szakköröknek (pl. kézimunka), tanfolyamoknak (pl. szabás-varrás), civil szervezeteknek, színházi elõadásoknak (pl. Faluszínház havonta egy alkalommal), vagy pl. nyári szüni-bulinak, melyet dr. Kurgyis Ferenc magyar-történelem tanár tartott. Itt próbált rendszeresen a Kemény Istvánné által vezetett Pávakör is. A könyvtárat hosszabb ideig vezették többek között Bauerné Kaszás Veronika, Németh Józsefné, Csõsz Éva és 1995-tõl Herr Ferenc.

Sajnos már a kezdetektõl a szakmai, könyvtárosi munkát , a mozi vetítését egyre inkább megnehezítette a fûtés korszerûtlensége, az állandó talajvíz (az alagsori öltözõ, és a nézõtér egy része gyakran vízben állt) és a folyamatos beázás. A mozi a 90-es évek végén bezárt. 2005-ben már csak a könyvtár mûködött heti két alkalommal. A könyvtáros mostoha körülmények között tudta csak végezni munkáját. Az intézmény lassan alkalmatlanná vált eredeti mûködési céljainak megvalósítására. Az önkormányzatnak a szerepét be nem töltõ épületre évente állagmegóvás miatt jelentõs összeget kellett költenie. A lakosság is egyre többször jelezte a közösségi tér hiányát.

Az Önkormányzat végül úgy döntött, hogy felújíttatja az intézményt. A felújításhoz a saját erõforrás mellé 2006-ban „ Terület- és Régiófejlesztései célelõirányzathoz tartozó pályázatot” nyújtott be a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz. A pályázat fõ célja a települési környezet minõség javítása- falumegújítás, vonzó élettér kialakításával a lakossági elvándorlás megakadályozása, a közösségi kapcsolatok erõsítése volt.

A felújított, átalakított intézmény átadására (amely egyben falunap is volt) 2007. augusztus 25-én került sor. Szeptembertõl a falu lakosai örömmel vették birtokukba a szépen kivitelezett, korszerû mûvelõdési házat. Az utolsó másfél év nagysikerû rendezvényei közé tartozott pl. a Szüreti bál, az 5falu Amatõr Elõadómûvészeti Fesztivál, a Pünkösdi Néptáncos Találkozó.

Programszervezéssel kapcsolatban érdeklődön az Önkormányzatnál (06-25-221-102) vagy a művelődési házban (06-25-221-111).

Alap Község Önkormányzata.